Descoperiț cele 10 semne care arată că aveți probleme cu tiroida, într-un articol realizat de Dr. Rusu Eva, medic specialist ENDOCRINOLOG CLUJ :
- Oboseală persistentă, neexplicată de efortul depus: Oboseala excesivă și senzația de epuizare constantă pot fi un semn de hipofuncție tiroidiană.
- Creștere sau scădere în greutate neintenționată: Modificările bruște în greutate, fără o explicație clară, pot fi asociate cu disfuncția glandei tiroide, fie hipotiroidism (creștere în greutate) sau hipertiroidism (scădere în greutate).
- Modificări ale părului și pielii: Părul uscat, fragil, căderea excesivă a părului, precum și pielea uscată și palidă pot fi semne de hipotiroidism. În contrast, hipertiroidismul poate cauza transpirație excesivă, piele mai subțire și mai sensibilă.
- Modificări ale ritmului cardiac: Bătăile rapide sau neregulate ale inimii (tahicardie > 90/min) pot fi un semn de hipertiroidism (uneori este primul semn care determină prezentarea la medic), în timp ce un ritm cardiac lent (bradicardie < 60/min) poate indica hipotiroidism. Nu intârzia vizita la endocrinolog, deoarece dacă nu este tratată in timp util, disfuncția tiroidiană poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala coronariană și accidentele vasculare cerebrale.
- Tulburări ale ciclului menstrual si probleme de fertilitate: Modificări ale ciclului menstrual- menstruația neregulată, amenoreea sau sângerările menstruale abundente, pot fi asociate cu disfuncții tiroidiene. Tulburările tiroidiene pot afecta fertilitatea, determinând dificultăți în conceperea unui copil sau în menținerea unei sarcini. Hipotiroidismul poate duce la scăderea libidoului sau la disfuncție erectilă în cazul bărbaților.
- Sensibilitate la temperaturi:Sensibilitate excesivă la frig sau căldură poate fi un semn de hipotiroidism sau hipertiroidism, în funcție de modul în care afectează metabolismul corpului.
- Modificări ale dispoziției și ale stării de spirit: Schimbările bruște ale dispoziției, anxietatea, iritabilitatea sau depresia pot fi legate de probleme tiroidiene. Dificultăți în concentrare, memorie încețoșată sau scăderea clarității mentale necesita evaluarea funcției tiroidiene. Hipotiroidismul poate cauza somnolență excesivă, în timp ce hipertiroidismul poate provoca insomnie sau alte tulburări de somn.
- Glanda tiroidă mărită (gușă): O creștere a dimensiunii glandei tiroide poate fi vizibilă sau palpabilă în regiunea gâtului și poate fi asociată cu anumite afecțiuni tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto, boala Basedow-Graves sau nodulii tiroidieni.
- Probleme digestive: Constipație cronică sau diaree inexplicabilă pot fi semne de hipotiroidism sau hipertiroidism.
- Afectare oculară- Oftalmopatia tiroidiană: se caracterizează prin afectarea imună a țesuturilor din orbită. Afectarea oculară se asociază cu tiroidita autoimună, care se poate manifesta clinic fie ca hipertiroidism, fie hipotiroidism. Este important consultul la medicul endocrinolog deoarece oftalmopatia tiroidiană are o fază acută, inflamatorie, și a doua cronică, in care inflamația este inlocuită cu fibroza muschilor oculari. Modificările cele mai frecvente sunt reprezentante de privire fixă cu retracția pleoapei superioare, protruzia globilor oculari, edemele periorbitare (pleoape umflate), afectarea motilității oculare, diplopia (vederea dublă), durere oculară, afectarea secreției lacrimale și in formele severe afectarea nervului optic.
Este important să rețineți că simptomele pot varia de la o persoană la alta și pot fi mai puțin evidente în unele cazuri. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome sau alte îngrijorări legate de sănătate, este recomandat să consultați medicul ENDOCRINOLOG pentru a stabili un diagnostic precis și pentru a recomanda un tratament adecvat si induvidualizat.
Nici un comentariu