Stresul, o problema cu care oamenii se confrunta tot mai mult in viata de zi cu zi si care influenteaza in mod negativ starea de bine. Modul in care interpretam situatiile cotidiene poate perturba echilibrul psiho-emotional sau ne poate afecta sanatatea fizica. Fiecare dintre noi avem o baterie de mecanisme de coping care devin active in fata stressorilor dar atunci cand aceste defense slabesc sau devin insuficiente este afectata si calitatea vietii. In acelasi timp reactia la stres, difera de la persoana la persoana. Spre exemplu, condusul poate fi resimtit ca inconfortabil pentru unii, in timp ce pentru altii poate fi o placere, chiar si intr-un oras aglomerat precum Cluj. Suntem mereu pe fuga, supusi unui proces de adaptare continuu iar din dorinta de a tine pasul cu tot ceea ce inseamna progres sau evolutie ne neglijam mai mult sau mai putin constient sanatatea mentala sau fizica. De aceea, gestionarea stresului prin mecanisme personalizate ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi. In astfel de situatii, un PSIHIATRU DIN CLUJ poate oferi suportul necesar pentru a dezvolta strategii eficiente de coping si pentru a mentine un echilibru psiho-emotional sanatos.
Cum se manifesta stresul?
Poate imbraca diverse forme si variatii indviduale. La nivel cognitiv, de obicei se manifesta prin dificultati de concentrare, deficit atentional, dificultati in ordonarea coerenta, logica a gandurilor, scaderea perfomantelor intelectuale, afectarea memoriei si a imaginatiei. Corespondentele emotionale sunt anxitatea-de altfel si cea mai frecventa forma de manifestare precum si apatia, dispozitia trista, scaderea elanului vital iar pe masura ce aceste simptome se accentueaza pot genera depresia. La nivel comportamental stresul poate determina manifestari de agresivitate, furie, fumat excesiv, mancat compulsiv, abuz de alcool sau alte substante.
Atunci cand stresul devine dificil de gestionat prin mijloace proprii si afecteaza viata se recomanda efectuarea unui consult de specialitate. Multe persoane apeleaza la psihiatru pentru probleme precum insomnie, neliniste subiectiva, stari de anxietate, tulburari de concentrare fiind mai mult sau mai putin constienti de cauza acestor simptome.
Cum decurge consultatia la CLUJ MEDICAL CENTER ?
Prioritizam ascultarea active si empatica a acuzelor . Analizam atent severitateea simptomelor, impactul asupra vietii si natura factorilor cauzatori. Dupa o anamneza detaliata ii oferim pacientului recomandari personalizate de tratament avand in vedere necesitatile si preferintele individuale.
Ca recomandari generale tinem cont de urmatoarele aspecte:
– conceptul de psihoigiena, insemnand necesitatea minimizarii/evitariii factorilor care intretin stresul, in masura in care acest lucru este fezabil;
– orar regulat de somn, cu o durata de minim 8 ore/noapte, cu timpi de adormire si trezire constanti;
– dieta sanatoasa, bazata pe fructe ,legume verzi, hrana neprocesata, evitarea alimentelor bogata in carbohidrati si hidratarea corespunzatoare (minim 2 litrii lichide/zi);
– practicarea unor hobby-uri, sportul regulatul, conexiunea cu natura si interactiunile sociale care scad in mod natural hormonii de stres;
– Sedintele de psihoterapie in cadrul carora pacientii invata cum sa identifice si sa evite acei factori implicati in dezechibrul psiho-emotional prin tehnici specifice.
Atunci cand aceste metode nu sunt suficiente, stres prelungit, simptome care interfereaza semnificativ cu activitatea profesionala si starea de bine sau factori determinanti care nu pot fi evitati ne putem gandi si la asocierea unui tratament medicamentos pentru o perioada limitata de timp, in paralel cu implementarea recomandarilor anterioare. In general medicatia vizeaza combaterea simptomelor cauzate de stres precum: insomnia, anxietatea, dificultatile de concentrare, deficitul atentional, pierderea interesului sau a motivatiei precum si instabilitatea emotionala sau comportamentele cu potential nociv asupra sanatatii. Recomandarile de tratament medicamentos includ atat preparate homeopate cat si psihotrope, sunt intotdeauna personalizate si individuale in functie de severitatea tabloului clinic, preferinta pacientului, eficienta maxima si efecte secundare minime sau absente in majoritatea cazurilor.
Nici un comentariu