Psihiatru Cluj: Descoperiti 6 simptome ascunse ale DEPRESIEI

Psihiatru Cluj: Descoperiti 6 simptome ascunse ale DEPRESIEI
Psihiatrie

In general stim ca depresia se manifesta prin simptome proeminente de tristete, indiferenta, pierderea apetitului sau probleme cu somnul. Cu toate acestea exista situatii cand simptomatologia clasica  este mai putin evidenta si nu stim ce se intampla cu noi.

Depresia se manifesta prin modificarea dispozitiei (hipertimie negativa) suficient de mult ca durata si intensitate, fiind in masura sa afecteze maniera in care persoana gandeste, actioneaza sau se raporteaza la evenimentele din viata cotidiana. Nu de putine ori, tabloul clinic este slab conturat iar pentru persoana in cauza devine dificil sa recunoasca problema. In astfel de stuatii un PSIHIATRU din Cluj poate oferi suportul necesar.

Este absolut normal sa avem momente cand resimtim tristete sau dezamagire raportat la situatiile care ne nemultumesc, doar ca atunci cand  sentimente precum vinovatia, lipsa de speranta sau impresia ca nu mai exista scapare se instaleaza si nu dispar ne putem gandi la o depresie. Pe langa componenta emotionala, cognitiva si comportamentala depresia are repercursiuni asupra functionalitatii socio-profesionale diminuand considerabil calitatea vietii.

Cum recunoști semnele mascate ale depresiei?

Descopera perspectivele psihiatrului despre cele 6 simptome ascunse:

  1. Te pierzi usor cu firea, esti mai nervos si mai irascibl decat in mod normal sau de obicei. Acest aspect este mai caracteristic barbatilor sau poate fi unul dintre simptomale principale in cazul copiilor.
  2. Cresterea ponderala si hipersomnia. In general pacientii depresivi sufera de insomnie si lipsa apetitului, dar pot fi situatii in care se intampla exact oposul, adica simt nevoia sa manance mai mult in special carbohidrati si dulciuri, dorm peste 9-10 ore/noapte si cu toate acestea se simt obositi.
  3. Ai dureri de cap, spate, articulatii iar investigatiile de specialitate nu releva o cauza organica, pot fi de asemenea semne mascate ale depresiei. In astfel de situatii, pacientii ajung la psihiatru dupa ce au facut o serie de teste si consulturi  in alte ramuri medicale, dar cu rezultate normale sau fara modificare sugestive unei patologii somatice. Raspunsul favorabil la medicatia antidepresiva si psihoterapie sustin componenta psihogena  a simptomelor.
  4. Iti este dificil sa te concentrezi sau sa iei decizii? Persoanele depresive pot intampina dificultati in luarea deciziilor chiar si pentru lucruri banale, procrastineaza , au probleme in mentinerea si focalizarea atentiei, nu se mai pot concentra,  iar uneori pot asocia si tulburari de memorie.
  5. Activitatile anterior placute, hobby-urile devin neglijate pentru ca nu mai starnesc acelasi  interes iar gratificarea aferenta scade sau devine inextistenta. Sunt de asemenea indicatori pentru depresie.
  6. Esti mai sensibil la rejectul interpersonal iar atitudinea critica a celor din jur te deranjeaza in mod excesiv, observi modificari in stima de sine sau increderea in fortele propria- pot fi semne indirecte ale depresiei.

Daca te confrunti cu astfel de probleme si nu stii care este cauza, la clinica noastra poti gasi suportul necesar pentru a intelege si trata astfel de simptome.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles