Alimentatia si diabetul zaharat | Expertiza in domeniul diabetologie | CLUJ MEDICAL CENTER

Alimentatia si diabetul zaharat  | Expertiza in domeniul diabetologie | CLUJ MEDICAL CENTER
Diabet, nutriție și boli metabolice

Alimentatia joaca un rol crucial in gestionarea diabetului zaharat  alaturi de activitate fizica si administrarea medicatiei. O nutritie adecvata poate sa scada nivelul hemoglobinei glicate cu o valoare absoluta de 2% daca este sustinuta timp de minim 3-6 luni,  ceea ce este echivalent cu potenta maxima  a medicatiei, deci beneficiile unui stil de viata sanatos sunt extrem de importante si stau la baza tratamentului diabetului zaharat. Specialistii in DIABETOLOGIE CLUJ recomanda adoptarea unei diete echilibrate si respectarea sfaturilor profesionistilor pentru o gestionare optima a diabetului.

Una din primele ingrijorari ale pacientului diagnosticat cu diabet zaharat este legata de alimentatie. Nu exista insa dovezi in favoarea unui regim special pentru diabet zaharat , medicul diabetolog va va recomanda aceleasi alimente sanatoase ca si in cazul unei persoane fara diabet zaharat, cu o atentie concentrata pe sursele de carbohidrati, programul de mese, obiectivul glicemic si cel al greutatii.

Este important sa respectati mesele principale ale zilei si sa reduceti numarul de gustari , fara a exista insa obligativitatea de a manca daca nu simitit senzatia de foame. Programul de mese se stabileste impreuna cu medicul diabetolog care adapteaza necesarul caloric la stilul dumneavoastra de viata si la tintele terapeutice.

Ca si prima masura, este esential sa limitati aportul de carbohidrati rafinati si zaharuri adaugate. Alimentele precum sucurile, dulciurile, patiseria, au un continut crescut de zahar sub diverse forme si cresc rapid glicemia , favorizand totodata cresterea in greutate. Ele trebuie rezervate pentru ocazii speciale, de rasfat culinar si sa fie in  cantitati mici.

Cartofii, cerealele si produsele din cereale (paste fainoase, paine, malai, orez ) ar trebui sa ocupe aproximativ un sfert din farfurie la fiecare masa si e important ca cel putin jumatate din cantitate sa fie integrale si gatite cat mai simplu, pentru a-si pastra vitaminele valoroase din complexul B si fibrele. Puteti consuma 3-5 portii zilnic, unde o portie inseamna o felie de 30 g paine, jumatate de ceasca de orez sau paste fierte

Baza alimentatiei trebuie sa fie reprezentata de legume fara amidon cum ar fi fasole verde, frunze de salate, rosii, dovlecei, vinete, varza, morcovi, conopida, broccoli. Ele contin minerale, vitamine si fibre, au un  continut crescut de apa si un numar scazut de calorii. Jumatate de farfurie ar fi optim sa fi umpluta cu aceste alimente, crude sau gatite, consumate zilnic la fiecare masa.

De multe ori fructele sunt evitate de catre pacientii cu diabet zaharat insa in cantitatile potrivite ele fac parte dintr-o alimentatie completa. Se recomanda 3-5 portii de fructe si legume pe zi, unde o portie inseamna 1 mar mediu/ 1 nectarina/1 para mijlocie/3 prune/1 felie subtire pepene verde/ 1 ceasca de struguri sau cirese.

Proteinele slabe ar trebui sa fie o parte importanta a alimentatiei deoarece ele realizeaza mentinerea masei musculare, a functiei imunitare si alaturi de legume, mentin starea de satietate pentru perioade lungi. Este incurajat consumul de carne de peste, pui, curcan, partea slaba de porc cum ar fi cotletul. Portia medie este de 100-150g carne gatita.

Dintre lactate, alegeti-le pe cele mai simple cum ar fi urda, casul simplu de vaca, branza de vaci sau iaurtul, care aduc proteine de calitate si nu contin multe grasimi saturate.Portia de lactate este de 1-2 portii zilnic, iar o portie e de 200-250ml lapte, 125 g iaurt natural, 30-50g branza.  Ouale pot fi o alegere potrivita si se recomanda consumul a 3-5 oua pe saptamana , cu posibilitatea de a adauga albusuri separate daca se doreste cantitate mai mare.

Sursele de grasimi sanataose sunt reprezentate de nuci, seminte, avocado si uleiuri vegetale presate la rece (masline, rapita, floarea soarelui) in cantitati de 3-5 lingurite zilnic, adaugate la sfarsitul gatirii. Oleaginoasele de tipul nucilor romanesti, migdalelor pot fi o gustare excelenta, in limita a 30g . Nu utilizati grasime animala solida de felul unturii, slaninii sau jumarilor deoarece continutul lor crescut in grasimi saturate reprezinta un pericol pentru sanatatea cardiovasculara, cu formare de placi de aterom.

De asemenea trebuie avuta in vedere si hidratarea, de preferat cu apa plata sau carbogazoasa, ceaiuri, supe , in cantitati adecvate greutatii pacientului , insumand peste 2 litri pe zi.

Alimentatia sanatoasa alaturi de activitatea fizica constanta si medicatia recomandata de medicul diabetolog sunt elemnte cheie pentru pacinetii care doresc sa isi tina sub control glicemiile si diabetul zaharat sa fie fara simptome si fara complicatii.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles