Când este necesară vizită la medicul endocrinolog? Consult endocrinologie Cluj

Când este necesară vizită la medicul endocrinolog? Consult endocrinologie Cluj
Endocrinologie

La CLUJ MEDICAL CENTER, endocrinologii sunt specialiști medicali dedicați care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului endocrin, responsabil cu reglarea sintezei și secreției hormonale, metabolismului, creșterii și reproducției.Printre principalele glande producătoare de hormoni din acest sistem se numără hipotalamusul, glanda pituitară, glanda pineală, tiroida, glanda paratiroidă, glandele suprarenale, pancreasul, ovarele și testiculele. Consultând un ENDOCRINOLOG ÎN CLUJ, poți beneficia de expertiza necesară pentru a gestiona afecțiunile legate de aceste glande și pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.

Este recomandat să consultați medicul endocrinolog chiar în clinica CLUJ MEDICAL CENTER, în următoarele situații:

Afecțiunile glandei tiroide:

Simptome sugestive de disfuncție tiroidianăoboseală inexplicabilă, schimbări bruște în greutate, sensibilitate la frig sau căldură, palpitații, modificări ale părului sau ale pielii, tulburări de ciclu menstrual, este recomandat să consultați un medic endocrinolog pentru evaluare și diagnostic.

Istoric familial de afecțiuni tiroidiene:

Dacă există în familie antecedente de boli tiroidiene autoimune, noduli tiroidieni sau alte afecțiuni ale glandei tiroide, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvoltă probleme tiroidiene și ar fi indicat să discuți cu un medic endocrinolog pentru evaluare și monitorizare.

Screeningul patologiei tiroidiene sau monitorizarea unei afecțiuni tiroidiene existente.

Afecțiunile glandei hipofizare

Hipofiza este glanda principală care controlează celelalte glande din organism. Tulburările glandei hipofizare apar atunci când glanda hipofiza produce prea mult sau prea puțîn (insuficientă hipofizarădintr-un anumit hormon.

Cele mai frecvente simptome care determina vizită la medicul endocrinolog în clinica CLUJ MEDICAL CENTER sunt:

  • Dureri de cap
  • Tulburări de vedere
  • Statura mică sau statura înalta
  • Pubertate precoce sau întârziată
  • creșterea în greutate
  • libidou scăzut sau modificări ale dispoziției
  • Glandele suprarenale

Aceste glande sunt situate deasupra rinichilor și produc hormoni implicați în răspunsul la stres, precum și în reglarea tensiunii arteriale și a nivelurilor de electroliți în organism. Afecțiunile glandelor suprarenale pot include boală Addison (insuficiență suprarenală), feocromocitom (tumoră adrenală) și sindromul Cushing (supraproducție de cortizol) și hiperaldosteronismul (exces de aldosteron).

În cazul în care prezentați hipertensiune arterială la vârstă tânăra sau rezistență la medicația antihipertensivă, obezitate centrală, diabet zaharat, este necesară și o vizită în cabinetul de Endocrinologie.

Glandele paratiroide

Reglează nivelul de calciu și fosfor în sânge prin secreția de hormon paratiroidian (PTH). Afecțiunile glandelor paratiroide pot include hiperparatiroidism (creșterea nivelurilor de PTH) sau hipoparatiroidism (scăderea nivelurilor de PTH).

Osteoporoză

Se caracterizează prin scăderea densității minerale osoase, astfel oasele devin slabe și fragile – atât de fragile încât o cădere poate provoca fractură. Fracturile osteoporotice apar cel mai frecvent la nivelul șoldului sau coloanei vertebrale. Este important  efectuați o vizită la medicul Endocrinolog în vederea evaluării densității minerale osoase. În cadrul clinicii Cluj Medical Center puteți beneficia de screeningul gratuit pentru osteoporoză.

Glandele reproductive sunt implicate în producerea și reglarea hormonilor sexuali și pot fi afectate de o varietate de afecțiuni endocrine și reproductive. Dacă aveți îngrijorări legate de funcția ovarelor sau testiculelor, tulburări hormonale sau alte probleme legate de sănătatea reproducției, este recomandat să consulți un medic endocrinolog pentru evaluare, diagnostic și tratament adecvat.

  • Ovarele

Sunt glande endocrine feminine care produc hormoni sexuali, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Problemele legate de ovare pot include sindromul ovarelor polichistice (ȘOP), insuficiența ovariană primară (menopauza prematură), menopauza, disfuncții menstruale și alte afecțiuni ginecologice asociate cu dezechilibre hormonale.

  • Testiculele

Sunt glande endocrine masculine care produc hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul, precum și spermatozoizii. Problemele legate de testicule pot include pubertatea întârziată, hipogonadismul (insuficiență testiculară), tumori testiculare și infertilitate.

 

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles