DIABETOLOGIE CLUJ – Cluj Medical Center | Esti ingrijorat ca ai avea diabet zaharat? Nu stii daca e cazul sa iti faci analize pentru a afla daca ai diabet zaharat? Ce analize ar trebui sa te lamureasca daca ai diabet ?
Diabetul zaharat reprezinta un grup de boli caracterizate prin modificarea semnificativa a metabolismului glucidic si s-a stabilit ca analizele medicale ce indica cel mai usor aceste schimbari sunt glicemia si hemoglobina glicata.
In primul rand, orice persoana care prezinta simptomele tipice ale hiperglicemiei ar trebui sa se prezinte la medic. Acestea cel mai des sunt reprezentate de poliurie(urinat frecvent), polidipsie (senzatie intensa de sete cu consum de peste 3l apa/zi, gura uscata) si scadere in greutate, insa se pot adauga si altele ca oboseala marcata, infectii frecvente, vedere incetosata, polifagie(cresterea poftei de mancare). E important sa retineti ca aceste simptome apar doar la valori foarte mari ale glicemiei, de obicei peste 250mg/dl, si nu trebuie sa asteptam momentul aparitiei lor pentru a testa glicemia si a avea suspiciunea lde diabet zaharat.
In lipsa simptomelor, persoanele adulte care sunt cu greutate crescuta (Indice de masa corporala mai mare de 25kg/m2) sau obezitate ( indice de masa corporala mai mare de 30kg/m2) si care mai au inca cel putin un factor de risc , ar trebui sa efectueze screeningul pentru diabet zaharat o data la 3 ani sau mai frecvent, in functie de severitate. Factorii de risc sunt:
Tot la 3 ani trebuie sa se testeze si femeile care in timpul sarcinii au avut diabet gestational, deoarece ele sunt la risc crescut chiar daca dupa nastere glicemia a ajuns la valori in limite normale. Persoanele care au fost diagnosticate anterior cu prediabet, HIV , pancreatita, sau care iau medicamente ce pot sa creasca glicemia cum ar fi prednison,trebuie sa refaca analizele cel putin anual.
Iar daca nicunul din aceste diagnostice nu este prezent si greutatea corporala este normala, este recomandat ca analizele periodice sa fie realizate incepand cu varsta de 35 ani, impreuna cu un bilant general al functionarii organismului.
Avand in vedere cresterea alarmanta a obezitatii in cazul copiilor, organizatiile internationale au hotarat ca este important sa se efectueze screening si in cazul acestora, daca au implinit varsta de 10 ani sau au ajuns la pubertate (depinde care eveniment e mai devreme), in prezenta supraponderii sau obezitatii si a inca unui factor de risc :
Analizele de sange minime pentru diagnosticul diabetului zaharat sunt glicemia serica si hemoglobina glicata, iar valoarea acestora trebuie interpretata de un medic. Ele trebuie efectuate in cadrul unui laborator certificat si nu va recomandam sa fie masurate cu glucometru sau cu alte aparate personale, pentru a avea o valoare sigura. De asemenea, laboratoarele trebuie sa aiba o anumita certificare internationala pentru a realiza analiza hemoglobinei glicate.21e
Glicemia serica/plasmatica
Glicemia serica se masoara din sange venos, dimineata a jeun adica dupa cel putin 8 ore de la ultima masa. In ziua precedenta analizelor ar trebui sa aveti o alimentatia obisnuita, sa nu aveti restrictii deosebite. Rezultatul va fi o valoare bazala, neinfluentata de mancare, ce este insa fluctuanta si poate sa varieze in decurs de cateva minute sau ore, lucru absolut normal.
Masurarea glicemiei se poate realiza in oricare moment al zile, indiferent de momentul ultimei mese, in cazul in care pacientul se prezinta cu simptome clare de hiperglicemie precum polidipsie, poliurie si scadere neasteptata in greutate care impun de urgenta aceasta analiza si stabilirea diagnosticului de catre medicul diabetolog.
Testul de toleranta orala la glucoza
Acest test se efectueaza pacientilor fara simptome tipice de diabet, si identifica cel mai rapid indivizii care prin alte teste ar fi altfel omisi. Pregatirea pentru testul de toleranta incepe cu o zi inainte, cand este recomandat sa aveti o alimentatie uzuala, sa nu incepeti sa tineti regim restrictiv exact in aceasta perioada ci sa aveti peste 150 g carbohidrati consumati, si sa nu faceti efort fizic deosebi. Ultima masa trebuie sa fie cu 8-12 ore inainte de recoltare si in caz de necesitate, sa beti doar cate o gura mica de apa pana la momentul prezentarii in cabinet. Testul se efectueaza de dimineata si incepe cu recoltarea glicemiei venoase. Dupa aceea se dizolva 75 g glucoza in 200-250ml apa si trebuie sa beti acea solutie in cateva minute. Timp de 2h se asteapta in cabinetul de analize iar dupa acel interval se masoara iar glicemia venoasa. Astfel medicul diabetolog va interpreta cum reactioneaza organismul la o incarcare relativ mare de glucoza cu absorbtie rapida, daca reuseste sa secrete insulina incat sa tina glicemia la valori normale.
Hemoglobina glicata
Determinarea hemoglobinei glicate se face tot din sangele venos insa se poate realiza in orice moment al zilei, nu trebuie sa fie obligatoriu dimineata pe nemancate. In circulatia sanguina, glucoza se leaga de tot felul de proteine, printre care si o parte a hemoglobinei (A1c), printr-un proces care se numeste glicare. Cu cat e mai mare glicemia, cu atat o parte mai mare din hemoglobina e glicata, de unde si exprimarea procentuala a acestei analize. Hemoglobina se gaseste in hematii, celulele rosii ale sangelui, care au o viata de aproximativ 120 zile, deci 3 luni. Prin urmare, hemoglobina A1c pe care o analizam acum a suferit glicare in ultimele 3 luni, deci ne indica ce valori a avut glicemia in aceasta toata aceasta perioada, zi si noapte, indiferent de momentul mesei. La persoanele care au diferite afectiuni ale hematiilor sau hemoglobinei (anemie, transfuzii recente, boli renale) aceasta dozare isi pierde din valoare .
Exista o relatie stransa intre valoarea hemoglobinei glicate si valaorea medie a glicemiilor, astfel o glicata de 7% indica o medie de 154mg/dl a glicemiei, ceea ce pentru multi pacienti inseamna un control metabolic satisfacator. Cu cat valoare glicatei este mai mare, cu atat riscul de complicatii mai ales microvasculare e mai mare (neuropatie, retinopatie) insa medicul diabetolog va personaliza acest obiectiv important in functie de caracteristicile pacientilor (varsta, vechimea diabetului, alte boli si tratamente asociate, riscul de hipoglicemie). Pentru urmarirea eficientei tratamentului, este importanta masurarea acestei analize la 6-12 luni.
Exista situatii in care doar o parte din analizele de sus sunt realizate. Medicul diabetolog are nevoie de 2 analize pentru a pune un diagnostic, fie ele din acelasi moment (2 analize diferite de exemplu glicemia si hemoglobina glicata) sau aceeasi analiza repetata la un interval scurt de timp. In functie de rezultat, va va explica daca aveti o stare normala a metabolismului glucidic, prediabet sau diabet zaharat.
In cazul glicemiei masurate dimineata avem urmatoarele variante :
In cazul glicemiei masurate intr-un moment intamplator, in cazul in care aveti simptome intense, ne referim la o valoare de peste 200mg/dl ca sa fie vorba de diabet zaharat. Acesta este si cazul in care o singura determinare este suficienta pentru a stabili diagnosticul de diabet zaharat.
In cazul testului de toleranta la glucoza, prima glicemie, cea masurata dimineata, are aceleasi interpretare ca si mai sus, iar cea de la 2h dupa cum urmeaza:
In cazul hemoglobinei glicate este urmatoarea interpretare:
Poate exista si situatia cand 2 analize indica diagnostice diferite, de exemplu una indica prediabet si una diabet. In acest caz se repeta valoarea mai mare si diagnosticul va fi dat de ultimul rezultat.
Cel mai des intalnit este diabetul zaharat tip 2, ce apare in general la persoanele supraponderale sau cu obezitate, la varste de peste 35-40 ani. Daca diabetul apare la copii sau adulti tineri si nu este insotit de greutate crescuta, medicul diabetolog poate solicita alte analize care sa stabileasca cu exactitate tipul de diabet si anume anticorpi specifici care apar in cazul diabetului zaharat tip 1 si peptidul c care arata capacitatea pancreasului de a secreta insulina. Mai exista si alte tipuri de diabet zaharat cum ar fi cel aparut in sarcina (gestational), sau cele specifice (monogenic, post-transplant , postpancreatite , postmedicamentos) care sunt tipuri rare si trebuie evaluate complex in cadrul consultului medical.
Criteriile de diagnostic mentionate se aplica tuturor cazurilor inafara de gravide carora li se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza in saptamanile 24-26 , ele necesitand valori mai mici ale glicemiilor pentru dezvoltarea optima a sarcinii.
E important sa includeti glicemia, hemoglobina glicata sau testul de toleranta la glucoza printre analizele efectuate periodic, in special daca exista exces de greutate, deoarece depistarea precoce, schimbarea stilului de viata si tratamentul medicamentos pot scadea semnificativ riscul aparitiei complicatiilor diabetului zaharat.
Nici un comentariu