Ce înseamnă ORL și ce presupune o consultație ORL la CLUJ MEDICAL CENTER?

Ce înseamnă ORL și ce presupune o consultație ORL la CLUJ MEDICAL CENTER?
Orl

Otorinolaringologia sau abrevierea ORL este o specialitate medicală care are la bază medicina internă și chirurgia generală și care s-a conturat în Romania la începutul anilor 1880 iar după cea de a doua jumătate a secolului XIX  aceasta a fost recunoscută ca specialitate independentă medico-chirurgicală.

Pe scurt ORL se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, sinusurilor, gâtului, căilor respiratorii superioare.

Pentru început, în timpul consult ORL LA CLUJ MEDICAL CENTER se vor parcurge urmatoarele etape:

  1. Anamneza este prima etapa și constă în convorbirea medic-pacient, confidențială, din care putem afla date date generale ca: vârsta, greutatea, înalțimea dar și detalii importante legate de semnele și simptomele principale pentru care se prezintă pacientul, istoricul personal și familiar care pot influența diagnosticul, regimul de viață (condițiile de muncă, abuzul de alcool, tigări, cafea, droguri, medicația pentru patologiile asociate), dacă acesta a început un tratament la domiciliu precum și evoluția bolii.
  2. Examenul obiectiv local (Inspecția, palparea și examenul endocavitar) este cea de-a doua etapă care cuprinde inspecția faciesului pentru eventualele modificări dismorfice, palparea pacientului la nivelul oaselor feței (în cazul traumatismelor), a punctelor sinusale (în vederea excluderii rinosinuzitelor), a formațiunilor tumorale ale capului și gâtului iar în cele din urmă se testează sensibilitatea feței.

Alături de acestea se vor practica o serie de manevre nedureroase prin care se vor examina pe rând: cavitatea nazală, cavitatea bucală, faringele și endolaringele, respectiv urechile;

Examinarea  nasului, cavității bucale și al gâtului.

Toate aceste examinări sunt în primul rând nedurereoase, unele fiind descrise de pacienți ca „neplacute”. Ele se vor practica cu ajutorul unor instrumente speciale sau alternativa la examinarea cu instrumente reci este folosirea unor aparate medicale moderne (endoscoape rigide/flexibile) de dimensiuni și angulații variabile, care permit vizualizarea cu precizie a reperelor anatomice și a modificarilor patologice.

Examinarea nasului – pentru examinarea foselor nazale vom folosi un instrument numit specul nazal, cu care medicul ORL inspecteaza vestibulul și fosele nazale. Alternativa este examinarea endoscopica,  după ce se explică pacientului manevra pe care urmează sa o efectueze  examinatorul , acesta se introduce în fosa nazală ( poate provoca o senzație neplăcută de jenă dureroasă, înțepatură) și se examinează sistematizat fiecare reper anatomic important pâna la nivelul rinofaringelui.

Pentru examinarea cavității bucale și alte parti anatomice de la nivelul orofaringelui vom folosi un apasator de limba,. Se deprimă 2/3 anterioare ale limbii cu apăsătorul în timp ce se istruiește bolnavul să respire pe nas.

Examinarea laringelui sau laringoscopia indirectă  este deasemenea o manoperă nedurerosă dar care poate provoca pacientului o senzație neplăcută de greață în cazul unor reflexe faringiene accentuate.

Se efectuează cu pacientul în poziție sezândă  iar după explicarea în prealabil a procedurii, acesta va ține gura deschisă la maximum, va proiecta limba afară și va respira pe gură; medicul va prinde limba cu o compresă de tifon și va introduce în faringe fie o oglindă laringiană sau un endoscop laringian de diferite unghiuri, invitând pacientul să pronunțe prelungit vocala „e” permițând astfel examinatorului să observe corzile vocale și structurile antomice adiacente;

Examinarea urechilor se poate realiza fie neinstrumental trăgând cu o mână postero-superior de pavilion (adulți) sau postero-inferior (copii), iar cu policele celeilalte mâini se trage de tragus, fie se examinează cu  otoscop classic, speculul auricular având lumenul de dimensiune potrivită care se introduce cu blândețe in conductul auditive extern sau cu otoscop electronic care datorită lupei cu care este dotate, permite vizualizarea mai bine a reperelot timpanice, fie cu ajutorul endoscopului rigid.

Pe lângă aceste manevre medicul ORL CLUJ poate efectua in cabinet și  examinarea nervilor cranieni si teste vestibulare care pot pune în evidență tulburările de echilibru. Daca auzul este scazut, medicul tau iti va recomanda efectuarea unei audiograme si eventual a unei impedant

Când ne adresăm Specialiștilor ORL Cluj?

Solicitarea unui consult la specialiștii ORL Cluj se impune la primele semne și simptome ale nasului, gatului și urechilor pentru un diagnostic corect  și un tratament eficient instituit rapid, prevenind astfel complicațiile ulterioare.

Nu trebuie neglijate simptomele precum:

  • Obstrucția nazală/nasul înfundat/secreții consistente anormale/modificări ale mirosului
  • Sângerarea nazală/uscarea mucoasei/prurit/strănut în salve
  • Sforăit nocturn însoțit de oboseală diurnă / senzație de sufocare în somn
  • Tulburări de deglutiție/ aspirarea alimentelor / durere amigdaliană și faringiană
  • Halenă/modificări de gust/ depozite albicioase
  • Tulburări de respirație și vorbire/ tuse productivă/ jenă sau durere laringiană
  • Durere otică /senzație de plenitudine auriculară/secreții otice/prurit
  • Modificări de auz/ zgomote auriculare/ vertij însoțit de grețuri și vărsături
  • Modificări ale simetriei faciale/ tulburări sensitive și senzoriale la nivelul faciesului
  • Formațiuni tumorale la nivelul capului și gâtului

Specialiștii ORL Cluj ( a clinicii Cluj medical Center ) își propun să lucreze îndeaproape cu pacienții, să diagnosticheze și să  stabililească un plan de tratament individualizat pentru boli precum:

  • Rinosinuzite acute/ cornice
  • Rinite alergice/vasomotorii/hipertrofice/atrofice
  • Deviația septului nazal
  • Epistaxis
  • Faringite acute/cornice
  • Amigdalite acute/cornice
  • Laringite acute/cornice/disfonii
  • Otite externe/otite medii nesupurate și supurate
  • Tulburări ale auzului/zgomote auriculare
  • Vertij

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles