Diabet pe baza de stres: gestionare si prevenire | Diabetologie Cluj

Diabet pe baza de stres: gestionare si prevenire | Diabetologie Cluj
Diabet, nutriție și boli metabolice

In ritmul vietii de astazi, majoritatea persoanelor resimt un grad de discomfort si o presiune a factorilor externi care de multe ori o numim stres. Din pacate putini dintre noi putem avea luxul de a inlatura cu totul stresul din viata noastra asa ca ar trebui sa cunoastem metode de scadere a acestuia precum si eventualele riscuri pentru sanatate. Stresul poate influenta negativ nivelul glicemiei, iar o buna gestionare a diabetului zaharat se poate realiza cu ajutorul specialistilor in DIABETOLOGIE.

Ce efecte are stresul in organismul uman

Stresul este o reactie naturala a organismului la situatii care pot parea dificile sau amenintatoare. Cand suntem stresati, corpul nostru elibereaza hormoni precum cortizolul sau adrenalina care ne pun in miscare, ne fac sa actionam, insa cresc si nivelul glicemiei in vederea mobilizarii zaharului spre muschi si creier. In mod normal, aceste mici impulsuri sunt eliberate rar, insa in cazul stresului cronic, nivelurile constant crescute ale cortizolului si glicemiei pot creste rezistenta tesuturilor la insulina si chiar scad temporar secretia de insulina a pancreasului.

Cum reactionam la stresul cronic?

Multi pacienti din cabinetul de diabetologie acuza situatiile stresante pentru aparitia diabetului zaharat, insa o cauzalitate directa nu a a fost dovedita pana acum. Mai degraba conteaza actiunile pe care le luam in acea perioada mai incarcata emotional sau fizic. De cele mai multe ori, pentru a compensa agitatia si starea neplacuta in care se afla, pacientii apeleaza la o alimentatie nesanatoasa, bogata in carbohidrati rafinati si grasimi hidrogenate, ceea ce creste riscul de obezitate si diabet zaharat.

Stresul poate afecta si alte aspecte ale stilului de viata care sunt importante pentru otinerea unei greutati si glicemii optime, cum ar fi somnul odihnitor de 7-8 ore pe noapte si activitate fizica regulata. Poate se intampla chiar si omisiuni ale medicatiei din cauza tulburarilor de memorie si a programului prea plin.

Stresul traiului cu diabet zaharat

Momentul aflarii diagnosticului de diabet zaharat este unul intens stresant pentru o mare parte dintre pacienti. Sunt multe informatii noi care trebuie asimilate intr-un timp scurt si stilul de viata va trebui adaptat in viata de zi cu zi, iar asta poate sa para coplesitor. Insa vizitele in cabinetul de diabetologie se pot efectua la inceput mai des, tocmai pentru a adauga treptat informatii si avea o perioada de acomodare cu noua situatie medicala, precum si la fiecare modificare a starii de sanatate sau a tratamentului.

Ce sa faceti daca va creste glicemia la stres? | Sfaturi din domeniul DIABETOLOGIEI:

Daca observati ca in conditii de stres va creste glicemia, este important sa va recalibrati si sa incercati sa aveti un echilibru in celelalte aspecte ale ingrijirii diabetului zaharat (medicatie, alimentatie, activtate fizica si odihna). Ati putea sa faceti o plimbare usoara pentru detensionare, sa beti multa apa si sa amanati momentul mesei pana cand considerati ca puteti face alegeri sanatoase. Cu ajutorul medicului diabetolog , in functie de medicatia pe care o urmati, va puteti adapta tratamentul in functie de conditiile curente de trai.

Legatura dintre stres si diabet zaharat este una complexa care este util sa fie discutata in cabinetul de diabetologie in cadrul consultului periodic . Prin adoptarea unor strategii de gestionare a stresului si mentinerea unui stil de viata sanatos, persoanele afectate de diabet pot controla mai bine boala si pot avea o viata echilibrata fara repercursiuni ale stresului.

Metode de a preveni stresul cronic si a controla glicemiile:

  1. Incercati sa va planificati mesele, momentele de odihna si cele de activitate fizica, astfel incat sa fie o rutina obligatorie care va face sa functionati optim fizic si emotional.
  2. Prioritizati o mica pauza de grija fata de propria persoana. Nu dureaza mult sa masurati periodic glicemia, sa luati o gustare sanatoasa, sa va adminstrati corect medicatia, dar fiecare din aceste activitati contribuie la un echilibru glicemic mai bun.
  3. Vorbiti cu cineva apropiat sau cu un specialist in sanatate mintala (psiholog/psihiatru) despre perioada provocatoare prin care treceti, o sa puneti lucrurile intr-o nou perspectiva.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles