Tiroidita autoimunã – Dr. Rusu Eva, medic specialist ENDOCRINOLOG – CLUJ

Tiroidita autoimunã – Dr. Rusu Eva, medic specialist ENDOCRINOLOG – CLUJ
Endocrinologie

Descoperă soluțiile pentru problemele tale de tiroidă autoimună alături de Dr. Rusu Eva, medic specialist ENDOCRINOLOG CLUJ:

 Ce este tiroidita autoimună?

Tiroidita autoimună este o afecțiune cronică în care sistemul imunitar al organismului atacă propriile celulele ale glandei tiroide. Glanda tiroidă este responsabilă pentru producerea hormonilor tiroidieni care sunt implicati in reglarea metabolismului și au un impact semnificativ asupra multor funcții din organism.

Mecanismul de producere a tiroiditei autoimune este o disfuncţie a limfocitelor T care stimuleaza productia de anticorpi, ca raspuns la prezenta antigenelor tiroidiene. Procesul patologic declansat de sistemul imunitar este marcat de producerea de anticorpi care atacă și distrug celulele tiroidei, rezultand infiltrarea limfocitara a glandei tiroide și in evoluție producție insuficientă de hormoni tiroidieni, adica hipotiroidism.

Cine este predispus la tiroidita autoimună?

Patologia tiroidiană autoimună este de 4-10 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Poate  afecta orice vârstă- copii, adolescenți sau femei tinere, dar se dezvoltă mai des la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. De asemenea, riscul de a dezvolta boala autoimună crește dacă alți membrii ai familiei au boala, astfel se recomanda screeningul functiei tiroidiene la rudele de gradul 1.Un alt aspect important de reținut este că riscul de a dezvolta boala autoimuna este mai mare dacă aveți și alte boli, cum ar fi: boala Addison, boala celiacă, artrita reumatoidă, sindromul Sjögren, diabet zaharat de tip 1, anemia Biermer, miastenia gravis, vitiligo.

Care sunt formele de tiroidă autoimună?

  • Tiroidita Hashimoto: Este cea mai frecventă formă de tiroidită cronica autoimună. În acest caz, sistemul imunitar produce anticorpi care atacă și distrug celulele tiroidei, ceea ce duce la o scădere a producției de hormoni tiroidieni, determinand hipotiroidism, adică niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în sânge.
  • Tiroidita Graves: În această formă de tiroidită autoimună, sistemul imunitar produce anticorpi care stimulează glanda tiroida care produce hormoni tiroidieni in exces. Acest lucru duce la o producție excesivă de hormoni tiroidieni, adică la hipertiroidism.

În cazul în care prezentaţi simptomele menționate în următorul paragraf, programați-vă la un consult ENDOCRINOLOGIC chiar în CLUJ:

Simptomele tiroiditei autoimune pot varia în funcție de stadiul și tipul bolii pentru care pacientul se prezintă la medic. Este recomandat sa consultati medicul endocrinolog chiar din Cluj la clinica CLUJ MEDICAL CENTER, daca prezentati unul dintre urmatoarele simptome:

  • astenie, fatigabilitate
  • creștere sau scădere în greutate
  • sensibilitate la frig sau căldură
  • modificări ale dispozitiei, labilitate emotionala, depresie, agitatie psihomotorie
  • bătăi rapide (> 90/min) sau lente (< 60/min) ale inimii
  • tranzit intestinal incetinit sau accelerat
  • tulburari de ciclu menstrual, sângerări menstruale abundente
  • marirea glandei tiroide, uneor cu sensibilitate prezenta
  • caderea parului, piele uscata
  • tulburari de memorie, de concentrare si de atentie
  • tulburari de somn- somnolenta sau insomnie

Care sunt pașii in diagnosticul tiroidei autoiumune?

  1. Efectuarea analizelor de sange pentru evaluarea functiei tirodiene prin dozare TSH si FT4. Funcția tiroidiană normală nu exclude prezența bolii autoimune tiroidiene, deoarece in fazele incipiente funcția tiroidiană este menținută in limite normale.
  2. Determinarea anticorpilor anti-tiroidperoxidaza (ATPO) și anti-tiroglobulina (ATG) care prezintă titru crescut in caz de tiroidită autoimună. In prezența simptomelor și semnelor de hipertiroidism se dozează și anticorpii anti receptor TSH (TRAB).
  3. Efectuare ecografie tiroidianăcare poate evidenția volum tiroidian variabil (hipertrofie/atrofie/volum normal) cu contur neregulat, policiclic, cu structurã hipoecogenã, inomogenã. Important de menționat ca tiroidita autoimună nu exclude prezența de noduli tiroidieni.

În concluzie, vizita la un medic endocrinolog este esențială pentru pacienții cu tiroidită autoimună pentru a obține un diagnostic precis, pentru a gestiona simptomele și pentru a preveni complicațiile. Nu ezitați să căutați ajutor medical pentru a vă asigura că primiți îngrijirea adecvată și sprijinul de care aveți nevoie.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles