ORL Cluj: Aflați cum puteți previi OTITA medie seroasă la copii

ORL Cluj: Aflați cum puteți previi OTITA medie seroasă la copii
Orl

În contextul medical al ORL-ului, Otita Medie Seroasă este cea mai frecventă cauză a hipoacuziei dobândite la copiii preșcolari și întâlnită la aproximativ 50% din cei cu vârsta sub 2 ani. Are de cele mai multe ori un caracter sezonier, fiind mai răspândită în lunile de iarnă datorită creșterii numărului de infecții ale căilor respiratorii superioare.

 ORL – DEFINIȚIE:

Se definește ca fiind un proces inflamator localizat la nivelul mucoasei urechii medii, caracterizat printr-o acumulare de lichid seros sau seromucos în spatele unei membrane timpanice integre, fără a fi însoțită de semne sau simptome de infecție acută otică.

ORL – PRINCIPALELE CAUZE:

OMS se instalează lent, fie datorită unei disfuncții tubare (tuba lui Eustachio) cum este în cazul unor procese infecțioase sau inflamatorii de vecinătate sau imediat după o otită medie acută când secrețiile otice rămân cantonate la nivelul urechii medii.

Etiologia OMS este plurifactorilă, amintim astfel factori favorizanți:

 • Disfuncția tubei lui Eustachio – care la sugari este mai puțin eficientă în ventilarea urechii medii, întrucât anatomic este mai scurtă, mai largă și mai orizontalizatădecât la adult, motiv pentru care favorizează apariția otitelor
 • Hipertrofia vegetațiilor adenoide – care pot constitui un rezervor de bacteriipentru căile respiratorii superioare, mecanismul fiind unul obstructiv mecanic ceea ce determină o presiune negativă în urechea medie și implicit apariția unui exudat
 • Alergia sezonieră sau perenă
 • Refluxul gastro-esofagian – studiile au arătat că până la vârsta de 10 ani, aproximativ 75% din copii sunt infectați cu Helycobacter Pylori
 • Deficitul de vitamina D – datorită rolului său în reglarea imunității, deficitul de vitamina D, explică asocierea cu infecțiile tractului respirator superior
 • Factori ereditari
 • Statutul socio-economic
 • Fumatul pasiv
 • Durata de alăptare
 • Afecțiuni genetice/malformații congenitale

ORL – SIMPTOMATOLOGIA:

Cele mai des întâlnit simptom este hipoacuzia – uneori singurul simptom pe care îl sesizează părinții deoarece copii fie nu răspund când sunt chemați, fie dau dipozitivele audio, TV mai tare. Când hipoacuzia este importantă și de durată, poate avea drept consecințe o întârziere în dezvoltarea limbajului, dificultăti de învățare, tulburări de comportament.Pe lângă aceasta mai întalnim:

 • Senzația de plenitudine auriculară
 • Zgomote la nivelul urechii
 • Episoade scurte de otodinie
 • Plus simptome precum obstrucție nazală, rinoree

ORL – DIAGNOSTICUL:

Diagnosticul de otită seroasă poate fi stabilit de Specialiștiii ORL Cluj, pe baza anamnezei, examenului clinic ORL, a investigațiilor de laborator și a unui examen audiometric, care va fi solicitat în cazul otitei medii.

Otoscopic se evidențiază un exudat la nivelul urechii medii și o membrană timpanică integră, retractă, cu nivele hidroaerice. Când exudatul este unul mucos, membrana timpanică poate avea aspect albătrui sau gri.Mobilitatea membranei timpanice este afectată. Ea se pune in evidentă cu ajutorul manevrei Valsalva sau cu ajutorul timpanometriei.

Pe lângă examinarea urechii se vor efectua și examenul foselor nazale cu mijloace endoscopice cu tijă rigidă sau flexibilă evidențiind procesele inflamatorii de la acest nivel.

Paraclinic se pot efectua teste cu diapazonul, audiologice și timpanometria. Rezultatele obținute în cele mai multe cazuri pun în evidență o curba de tip B (fără vârf vizibil și traseu plat) iar audiograma pune în evidență o hipoacuzie de transmisie până la 40 dB.

ORL – TRATAMENTUL:

Majoritatea studiilor au demontrat că 90% din cazurile de OMS se pot recupera spontan în aproximativ 3 luni, motiv pentru care tratamentul chirurgical se va indica doar după acest interval iar rezoluția simptomatologiei este absentă.

Principiul de bază constă în permeabilizarea tubei lui Eustachio pentru o aerisire corespunzătoare a urechii medii.

Tratamentul medicamentos este unul simptomatic bazat pe toaleta nazală corespunzătoare; În primul rând se face dezobstrucție nazală prin tratament decongestionant sau cel mai bine prin metoda aerosolilor care sunt foarte buni, mucolitice care au rolul de  a elimina secrețiile si un tratament antiinflamator, ca sa reducem inflamatia mucoasei . Pe lângă acestea se indică  îghitițul în sec, suptul unei bomboane sau mestecatul unei gume pentru deschiderea trompei lui Eustachio prin care intră aer și mobilizează secrețiile din cavitatea timpanică. Copiilor le putem da acadele doar în timpul tratamentului otitei seroase. Datele din literatură au demonstrat că antihistaminicele nu sunt eficiente. Deasemnenea nu se indică administrarea de antibiotice, aceasta fiind utilă doar când coexistă infecții rinosinusale de cauză bacteriana.

Tratamentul chirurgical constă în: miringotomie cu montare de aerator transtimpanal. Această procedura medicală se recomandă  în cazul în care evoluția are minim 3 luni iar hipoacuzia de transmisie este peste 40 dB. Alegerea tipului de aerator transtimpanic se realizează în contextul strategiei generale de tratament al pacientului și sunt indicate numai în contextul existenței de lichid în căsuța timpanică.  Pașii operatori sunt următorii:

 • incizia membranei timpanice sub control microscopic
 • aspirarea lichidului din urechea medie
 • plasarea la locul inciziei a unui tub aerator din silicon medicinal care va permite ventilarea urechii medii.

Auzul copilului este restabilit după ce secrețiile sunt drenate. Cele mai multe aeratoare, în funcție de formă, se pot elimina spontan într-un interval de 9-14 luni sau de către medicul chirurg sub control vizual.

Adenoidectomia este indicată de medicul ORL, atunci când dimensiunile acestora blochează deschiderea tubară sau constituie un rezervor infecțios ce are drept consecințe IACRS repetate.

URMĂRIRE

Pacienții vor fi reevaluati (control otoscopic și audiologic) la 4-6 săptămâni.

ORL – PREVENȚIE:

Urmatoarele măsuri observate de medicii ORL Cluj ar putea ajuta să reducem riscul de apariție al unei otite medii seroase la copii:

 • Vaccinarea copilului conform schemelor de vaccinare. Se recomandă vaccinarea anti-gripală anuală pentru copiii cu vârsta > 6 luni; de asemenea, este recomandat să i se facă vaccinurile care asigură prevenția otitelor produse de Streptococcus pneumoniae și Haemophylus influenzae.
 • Alăptarea la sân pentru că laptele matern conține anticorpi care le pot oferi protecție. Dacă sugarul este hrănit cu biberonul, acesta se ține cu trunchiul ridicat (capul deasupra abdomenului) întrucât hrănirea copilului în poziție orizontală poate determina ca laptele sau alte lichide să refuleze în trompele lui Eustachio.
 • Igiena mâinilor. Educarea copilului să se spele corect pe mâini cu apa și săpun. De asemenea, să-și acopere gura și nasul atunci când tușeste și strănută pentru a preveni răspandirea potențiala a germenilor.
 • Igiena corespunzătoare a nasului este foarte importantă, mai ales în cazul bebelușilor, deoarece ei nu își pot sufla nasul, astfel încât să-și  elibereze căile respiratorii.Se recomandă fie folosirea serului fiziologic, fie soluțiile izotonice. Sprayul nazal cu apă de mare se foloseste numai după vârsta de 6 luni.
 • Evitarea fumatului pasiv și expunerea la noxe.
 • Observarea copilului: dacă respiră pe gură, stă cu gura întredeschisă, sforăie noaptea,se trezește des în timpul nopții, apar modificări de poziție ale dentiției. Acestea pot sugera prezența vegetațiilor adenoide care pot contribui la apariția OMS.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles