Sindromul de burnout sau epuizarea profesionala este o problema tot mai frecventa, in masura sa afecteze sanatatea oamenilor si sa scada semnificativ calitatea vietii. Daca te afli in aceasta situatie, consultarea unui PSIHIATRU poate fi un pas important spre recuperare. De obicei, burnoutul apare in contextul solicitarilor profesionale ridicate sau al unei stari de presiune continua resimtita la locul de munca, aspecte care in timp duc la epuizare psihoemotionala si fizica. Persoanele afectate de acest fenomen se simt lipsite de energie, descurajate sau nefericite la locul de munca, spun ca nu mai lucreaza la fel de eficient sau pot avea dificultati de relationare cu colegii. Pe termen lung, burnoutul poate determina tulburari mai severe, precum anxietate, depresie, insomnie sau alte probleme de natura organica. Din acest motiv, cei care simt ca sunt intr-o stare de burnout ar trebui sa caute ajutor specializat, putand apela in acest sens la medicul psihiatru din Cluj.
La ce complicatii poate duce netratarea sindromului de burnout:
Fiecare pacient beneficiaza de evaluare si tratament individualizat. Primul pas consta in identificarea factorilor care intretin simptomele si minimizarea acestora cat mai mult cu putinta. Nu de putine ori insa, se intampla sa nu putem schimba jobul, mediul de lucru sau colegii daca acestia sunt factorii cauzali, motiv pentru care putem apela la o serie de metode menite sa scada nivelul de stress. Meditatia, exercitiile fizice regulate, Yoga, alimentatia sanatoasa, prezenta unui animal de companie acasa pot fi aliati de nadejde. De asemenea mentinerea unui orar regulat de somn ar trebui sa devina o prioritate ; este extrem de importanta comunicarea, stimularea interactiunilor sociale in favoarea unui mediu profesional sanatos.
In situatia in care simptomatologia devine problematica in sensul ca interfereaza cu rutina zilnica, randamenul profesional, scade calitatea vietii sau apar unele complicatii medicale, se poate opta pentru psihoterapie (unde pacientul invata o serie de metode menite sa cresca rezilienta la stress) si/ sau tratament medicamentos centrat pe simptomele aferente sindromului de burnout.
Nici un comentariu