Definitie:
Rinosinuzita acuta (RSA) este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale tractului respirator superior, 1 din 8 adulti fiind diagnosticat cu cel putin un episod in cursul vietii, de obicei ca o consecinta a virozelor respiratorii. In cadrul specializarii ORL Cluj, aceasta este definita ca o afectiune inflamatorie a mucoasei nazale si a sinusurilor paranazale, care are de obicei o evolutie autolimitanta, insa in anumite cazuri pot aparea si complicatii.
Conform ghidului european EPOS 2020, rinosinuzitele se caracterizeaza prin prezenta a doua sau mai multe simptome, dintre care unul trebuie sa fie obstructia nazala sau rinoreea anterioara/posterioara, insotite de durere sau presiune faciala/modificari ale mirosului/semne endoscopice de secretii purulente la nivelul meatului mijlociu/edem sau obstructie la nivelul meatului mijlociu. De aceea este indicat ca la primele simptome, pacientul sa se prezinte intr-un cabinet de specialitate, unde medicii ORL Cluj pot confirma acest diagnostic.
Etiologia este plurifactoriala iar factorii cei mai des implicati sunt:
Pentru toate formele de rinosinuzita medicii ORL Cluj vă pot pune diagnosticul clinic, bazandu-se pe istoricul medical și examinarea ORL, efectuarea unei endoscopii nazale și/sau unei tomografii computerizate care completează diagnosticul permițând încadrarea corectă a formei de boală, extensiei și posibilelor complicații.
Prezența de secreții putrulente la nivelul meatului mijlociu este înalt sugestivă pentru rinosinuzite sau se mai pot decela secreții pe planseul fosei nazale. Culoarea secrețiilor este sugestivă dar nu suficientă pentru diferențierea rinosinuzitei acute bacteriene de cea virală, examenul bacteriologic fiind esențial.Culturile din secrețiile nazale și sinusale sunt necesare pentru diagnosticul etiologic corect și individualizarea tratamentului. Recoltarea corectă se poate face de medicii ORL Cluj pentru evitarea colonizării accidentale a probei.
Tratamentul vizeaza restabilirea drenajului si ventilatiei sinusale, eradicarea microbilor ce au colonizat si amendarea simptomelor.
Rinosinuzita acuta virala este autolimitata si necesita doar terapie simptomatica, cand sunt esentiale decongestionantele nazale, antiinflamatoarele, analgezicele si mucoliticele alaturi de lavajul salin.Aceste terapii au ca scop ameliorarea simptomelor, facilitarea drenajului si repermeabilizarea ostiala.
Antibioterapia orala se administreaza doar in cazul suprainfectarilor bacteriene cand simtomatologia se agraveaza si persista mai mult de 10 zile, apar semne si simptome precum febra mare persistenta, durere severa, sindromul infectios evidentiat prin analize de laborator: VSH, PCR cu valori crescute, leucocitoza in ciuda tratamentului simptomatic corect condus. Medicii ORL Cluj in urma examinarii vor decide initierea tratamentului antibiotic luand in considerare comorbiditatile, starea generala de sanatate, varsta si severitatea simptomelor.
Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor de esec al tratamentului medicamentos maximal corect condus sau aparitiei complicatiilor, scopul chirurgiei fiind de identificare si corectare a defectului anatomic ce determina obstructia mecanica a ostiumurilor sinusale (deviatia septului nazal, hiertrofia cornetelor nazale).
Nici un comentariu